dimarts, 10 de desembre del 2013

Campionat d'Espanya per equips sots-16

Per primera vegada a la història del Club, uns joves jugadors de Peona i Peó es van desplaçar fins a Benidorm per a disputar el Campionat d'Espanya sots-16 per equips. L'equip que va presentar va ser el següent; de primer tauler Ferran Cervelló (2047), de segon tauler Marc Torrents (1808), de tercer tauler jo mateix, Víctor Collell (1676), de quart tauler Albert Pita (1623) i de cinquè tauler Albert Puntí (1617). Tots nosaltres som (o érem) jugadors de primer any, a excepció del Pita, que encara era sots-14. Podíem dir per tant que érem dels equips més joves del torneig.

Partíem com a sisens del rànking de vint-i-quatre equips darrera d'equips fortíssims però també davant d'equips molt competitius i molt compactes que donarien molta, molta guerra.

Veníem sense el nostre entrenador estrella el GM Jaime Alexander Cuartas, que no ens va poder acompanyar fins a la localitat alacantina i que, si podia, ens entrenaria mitjançant Internet o mitjançant programes informàtics com l'Skype. Malgrat tot vindria el nostre fidel delegat Frederic Corrigüelas, que sempre transmet molta seguretat i tranquil·litat a l'equip que dirigeix. Qui es quedaria sense venir també seria l'Enric García, que va semblar que vindria però finalment no ho va poder fer.

A banda de Peona i Peó, uns altres tres equips catalans s'havien desplaçat fins a Benidorm per a disputar el mateix campionat; la Penya d'Escacs Cerdanyola, vigent campió de Catalunya, el Club d'escacs Llinars i el Club d'escacs Vila Olímpica. Per què no, tots quatre equips aspiràvem al títol o si més no al podi en aquest Campionat d'Espanya de clubs per edats.

El torneig va finalitzar el dia 8 de desembre amb el final de tots els torneigs que es disputaven aquella setmana a l'Hotel Bali de Benidorm durant el Festival Bali. L'equip campió va ser La Balanguera, de Balears, guanyant tots els matxos podríem dir que sense massa patiments. L'equip va demostrar ser el millor de la categoria, i és que tots els jugadors estaven a un gran nivell, sobretot els tres primers taulers. L'equip estava format per quatre jugadors:
Yue Shen (2262).
Adrián Ponce (2071).
Rumen Nikolov (2023).
Yvan Jiménez (1787).

El segon classificat va ser el Club Xadrez Fontecarmoa, un equip molt compacte i amb dos primers taulers que van demostrar estar a un gran nivell. La fortalesa del primer tauler aconseguint sis victòries en sis partides també va ser determinant. Van estar sempre lluitant, sempre amb opcions.
Julio Suárez (2128).
Lucas Abal (2134).
Juan Andrés Bayón (1738).
Andrea Dorado (1443).
Marcos Boo (1488).

I tercer classificat, també procedent de Galícia, l'Escola Xadrez Pontevedra Zona Informatic, que després de fer un inici de campionat més fluix que la resta es va recuperar i fins i tot, a banda d'aconseguir podi, va aconseguir un magnífic desempat que va ser el que el va portar fins a la tercera plaça. La victòria per 4 a 0 a la darrera ronda va ser clau. Tan sols va jugar una ronda amb un equip a priori superior, ronda que va perdre.
Alberto Portela (2001).
Miguel Rodríguez (1760).
Álvaro Maquieira (1687).
Pablo Vidal (1676).

Pel que fa als equips catalans, mala sort per al Cerdanyola i per al Peona i Peó, que tal vegada ambdós equips mereixien més. Van quedar quarts i sisens classificats respectivament, tots dos equips empatats amb el tercer classificat, l'Escola Xadrez Pontevedra Zona Informatic de Galícia. El Llinars tan sols va perdre un matx, però només en va guanyar dos, cosa que el va desplaçar fins a la setena plaça. El Vila Olímpica no va quallar un mal campionat i va finalitzar just darrera del Llinars, vuitè, lluitant en tots els matxos.

Adrià Medina (1495).

Pel que fa els interessos del Club, la possibilitat d'optar a la primera plaça s'esvaïa a la penúltima ronda després de perdre amb el Club Ajedrez Bargas - Soliss, de Castella la Manxa, en un final de matx (i inici) dramàtic. Jo perdia en menys d'una hora quan em fan un escac amb l'alfil, agafo el meu alfil per tapar i me n'adono de que quan tapo em fa un mat tan sols amb el cavall aprofitant que el meu rei estava tancat. Jo immediatament deixo anar l'alfil i el rival diu allò que fa tanta ràbia conegut amb el nom de Pieza tocada pieza movida, tot seguit abandono i deixo a l'equip amb un 1 a 0 en contra.
El Ferran, que tenia les coses complicades, atracava magistralment la seva partida i posava l'empat al marcador. El Torrents tenia una molt bona posició fins a tal punt que aconseguia guanyar peó, i l'Albert Puntí (descansava el Pita) tenia molt atac i molt més temps, així que somniàvem amb el 3 a 1.

La cosa es va capgirar de cop i volta.
El Puntí no podia aprofitar el seu atac i quedava amb algun peó de menys, cosa que feia difícil que guanyés. Mentrestant el Marc entrava en un final de torres guanyador. I la cosa es va anar complicant, complicant, complicant...
Fins a tal punt que l'Albert va perdre i el Torrents va fer taules (2,5 a 1,5). Derrota per la mínima i adéu a les nostres opcions.
Per sort, la darrera ronda es guanyava per 3 a 1 i acabàvem en sisena plaça empatats amb els tercers en un campionat on vam suar de valent per guanyar matxos.