dissabte, 5 de juliol del 2014

XXII Obert Internacional de Montcada

El dia 3 de juliol va finalitzar la vint-i-dosena edició de l'Obert Internacional de Montcada, un dels millors torneigs d'escacs a nivell estatal. Com cada any centenars de jugadors s'han desplaçat fins a Montcada a passar nou dies seguits d'intens torneig, i és que en els tres grups hi ha hagut força igualtat i fins a la última ronda res estava decidit, una última ronda amb finals trepidants i decisius en tots els grups.

L'espai cultural Kursaal és realment una molt bona sala de joc, molt ample (més que la sala on es va dur a terme el torneig l'any passat segons m'han dit) força silenciosa i amb una tarima on jugaven els sis primers taulers del Grup A retransmesos i que a l'acabar la darrera ronda va servir per a fer la cloenda, l'entrega de premis. Una entrega de premis que va començar (i acabar) molt tard, val a dir que la darrera partida del torneig (IM José Daniel Gemy - MK Pau Juan) va acabar cap a dos quarts de deu, però els jugadors i acompanyants van estar esperant una bona estona a que s'acabessin de concretar classificacions finals, premiats i tota la pesca.

El torneig va transcórrer sense massa incidències, sí que és cert que va haver-hi polèmica pel fet que les tres primeres rondes del Grup A fossin seguint el sistema "suís accelerat" quan molt poca gent n'era conscient (a diferents bases del torneig publicades a conegudes pàgines web com AJEDREZND o Rabiosa Actualitat les bases no eren les mateixes que a les que es van publicar a la mateixa sala de joc). Tot i això l'Obert de Montcada segueix sent un dels millors tornejos de tota Cataunya i també de tota Espanya, mantenint el nivell any rere any.

Classificació final Grup A
Un fet realment insòlit en aquest Grup A és que el primer, el segon i el tercer del rànking han sigut els tres primers classificats seguint el mateix ordre del rànking, així doncs no han donat lloc a les sorpreses a l'hora de pujar al podi.

Ni Hua

El primer classificat doncs ha estat el GM d'origen xinès Ni Hua (2653), acabant el torneig imbatut amb cinc victòries i quatre empats. Malgrat empatar la primera ronda davant el IM colombià Alder Escobar (2445) quatre victòries consecutives el van tornar a portar a les primeres taules ràpidament, i un espectacular desempat el va fer vencedor d'aquesta edició de l'Obert Internacional de Montcada.

Yaroslav Zherebukh

Segon classificat i segon del rànking del campionat ha estat el GM ucraïnès Yaroslav Zherebukh (2618) amb també set punts de nou i perdent tan sols amb el GM d'origen colombià de Peona i Peó Jaime Alexander Cuartas (2483) a la segona ronda. Justament també quatre victòries seguides el van tornar a portar a optar pel primer lloc i de fet va tenir opcions ben bé fins al final, on va fer taules amb el campió.

Jorge Cori

I completa el podi el GM peruà Jorge Cori (2608), vigent campió del Circuit Català d'oberts internacionals, amb sis punts i mig de nou i acabant el torneig imbatut, quatre victòries i cinc taules. Va evitar enfrontaments directes amb els dos primers classificats, però va patir jugadors que o bé tenien menys Elo del que els hi correspon o bé jugadors en plena forma. Va ser el jugador amb millor desempat de sis i mig, quedant tercer per davant dels GMs Daniel Naroditsky, Marc Narciso, Vladimir Burmakin i Rodrigo Vasquez i de l'IM de tan sols 16 anys Diptayan Ghosh.

Lluís Maria Perpinyà

A banda dels diferents premiats per trams, entre d'altres, enguany també s'han aconseguit unes quantes normes:
Norma de GM per a l'IM Lluís Maria Perpinyà.
Norma de GM per a l'IM indi Sayantan Das.
Norma de IM per a la WGM peruana Deysi Cori.
Norma de IM per al FM cubà Kevel Oliva.

Bon torneig de jugadors com: l'IM Camilo Ernesto Gómez, l'IM Felipe Sánchez, l'IM Filemón Cruz o el sub-16 Aron Teh.

Classificació final Grup B
Gerardo Palacios

Campió del Grup B essent el líder de principi a fi ha estat el jugador del Sant Boi Gerardo Palacios (1993) amb vuit punts de nou possibles cedint tan sols dos empats (amb el segon i tercer del rànking). Un jugador amb un nivell molt alt, i és que en el passat va arribar a obtenir 2300 punts d'Elo català.

Roger Cervelló

En segon lloc tenim al segon del rànking, el jugador de Peona i Peó Roger Cervelló (2084), acabant també el torneig imbatut amb set punts i mig de nou possibles. Va aconseguir entaular a la darrera ronda amb el veterà jugador de La Lira Josep García I Riera (2080) en un final de peons que semblava clarament perdedor. Tot i això més que merescuda segona posició.

Fernando Adrian Cárdenas

Finalment tercer del campionat ha estat el jugador del Barcelona UGA Fernando Adrián Cárdenas (2060) amb set punts de nou possibles. Dues derrotes seguides el van deixar amb tres de cinc, però quatre victòries seguides van ser possibles per a que finalment completés el podi.

Bon torneig de jugadors com: Javier Magallanes, Cora Castellet, Carlos Vargas, Josep Solé Bové, Josep Díaz Narváez, Francisco Javier Romero, Josep Salazar, Jaume Lladós o Marc Torralba.

Personalment, i tot i perdre la darrera ronda davant l'1 del rànking, vaig aconseguir quedar segon del tram D (1800 - 1949) i segon sub-16 amb cinc punts i mig de nou possibles.

Classificació final Grup C
Annie Shih

Campiona del Grup C de l'Obert de Montcada ha estat la WCM Annie Shih (1843), del Peona i Peó, amb set punts i mig de nou. Va perdre la segona ronda, però després no va acumular cap derrota i va aconseguir quedar campiona amb un punt d'avantatge respecte el segon classificat.

Ranim Lari, de negre a l'esquerra

Amb sis punts i mig el segon classificat ha estat el jugador del Ripollet Ranim Lari (1790). Ha jugat a un gran nivell durant tot el torneig, va entaular amb la campiona i tan sols va cedir una derrota.

I en tercera posició trobem al jugador del Cerdanyola del Vallès Pol Borges (1824). Tot i perdre la darrera ronda va entrar al podi realitzant un meritori torneig.

Bon torneig de jugadors com: Gil Espada, Natasha de Blois, Arnau Salvador o Gabriel Vargas.