dimecres, 16 de juliol del 2014

XXXVII Obert Internacional de Barberà

Tots els escaquistes catalans (i no catalans) saben que just després de l'Obert Internacional de Montcada ve el de Barberà. Aquest és un torneig que cada any reuneix a grans jugadors per a que lluitin per la primera plaça i aquells que acostumen a jugar molts tornejos durant l'estiu tinguin una alta puntuació a la classificació final del Circuit Català. Tot i això, sembla ser que enguany no hi ha hagut ni una tan elevada participació ni un tan elevat nivell respecte altres anys, però no per això deixa de ser un dels millors tornejos d'Espanya.


Personalment sempre em fa especial il·lusió jugar aquest torneig, francament no sé perquè (tal vegada perquè m'ha anat (o m'havia anat) molt bé fins ara) però té una sèrie d'aspectes que fan que m'hi senti a gust, i potser també parlo en nom de molts altres quan parlo d'unes molt bones sales de joc, tant la del Grup A i els primers taulers del B com la de la resta de taulers del B i el Grup C, grup on els darrers taulers jugaven en alguna saleta del pis de dalt. A banda d'això les sales de joc disposen d'una bona climatització (a vegades feia fred i tot si jugaves al costat de l'aire acondicionat, sinó que li diguin al bo d'en Josep Navines). Ambdues sales són silencioses i amb cadires còmodes, poca queixa tenim els jugadors. No hi ha dubte que si tinc ocasió el tornaré a jugar.
Anem ja amb les classificacions finals.

Classificació final Grup A
Com a Montcada, els dos primers classificats han sigut els dos primers del rànking, però a diferència d'aquest altre torneig el tercer classificat de l'Obert de Barberà ha sigut el quart del rànking. Tots tres han estat amunt durant tot el torneig i han entrat al podi de manera merescuda.

Fernando Peralta, a l'esquerra

En primer lloc tenim al GM argentí Fernando Peralta (2596), del Club d'escacs Sant Josep, amb set punts i mig de nou possibles, cedint tan sols un empat i una derrota. La darrera ronda davant el líder en aquell moment, el GM Karen Grigoryan, d'Armènia, va ser realment emocionant, i gràcies a la victòria que es va adjudicar el jugador americà va obtenir la primera plaça del campionat.



Karen Grigoryan, a l'esquerra

En segona posició trobem al GM d'origen armeni Karen Grigoryan (2592) amb set punts de nou possibles. Malgrat cedir unes taules a les rondes 2 i 4 davant el FM Julio Hernando i el IM Filemón Cruz respectivament va aconseguir guanyar quatre partides seguides fins a col·locar-se líder, però el GM Peralta el va ser capaç de vèncer i va fer que aquest baixés fins a la segona plaça.



Marc Narciso, a l'esquerra

I finalment completa el podi el GM català del Barberà Marc Narciso (2523) amb també set punts de nou possibles. Tan sols va perdre amb els dos primers del rànking i tanmateix amb els dos primers classificats. Tots tres jugadors del podi han merescut ser-hi amb el nivell de joc que han desplegat en totes les seves partides.




Kevel Oliva
I a més s'han aconseguit tres normes:
Norma de IM per a Sagar Shah (2314), d'origen indi.
Norma de IM per al FM cubà Kevel Oliva.
Norma de WIM per a la WFM portuguesa Margarida Coimbra.

Destacar el bon torneig de jugadors com els IM Diptayan GhoshRoy SaptarshiRobert AlomàKhamparia Akshat o del MK Pere Garriga.


Classificació final Grup B

Jordi Ritter recollint el premi





Roger Cervelló a l'Obert Internacional del Guinardó
(imatge cedida per Enric García)
En primer lloc i amb el seu estil agressiu de sempre trobem al jugador del Cerdanyola del Vallès Jordi Ritter (2065) amb set punts i mig de vuit possibles, i és que en una ronda va demanar no ser emparellat. Tan sols va cedir un empat, i aquest va ser a la darrera ronda, quan ja el feia campió. A l'hora de recollir el títol va dedicar unes paraules realment emotives.









En segona posició, igual que a l'Obert Internacional de Montcada, per tant repeteix subcampionat, tenim al jugador de Peona i Peó Roger Cervelló (2084) amb set punts de nou possibles, cedint tan sols una derrota (amb el campió) i dos empats. Ha tingut un dels millors desempats del torneig i és que tots els seus rivals han sigut d'un gran nivell o si més no han fet un gran torneig.




Adrià Torras a l'Obert Internacional de Sant Martí




I la tercera plaça ha estat pel jugador de Castellar del Vallès Adrià Torras (1996) amb els mateixos punts que el subcampió (jugador amb el qual va perdre). L'altre derrota la va patir contra l'1 del rànking. Amb tres punts de cinc va aconseguir guanyar quatre partides seguides per entrar al podi.







Harold Roig
Destacar el bon torneig de jugadors com Harold Roig, que va liderar gran part del torneig, José Antonio FloresMartí ArribasJaume Lladós o Adrià Pérez.
Personalment torneig discret, 4,5 de 9 guanyant la darrera ronda. Vaig començar guanyant a la número 4 del rànking però la falta de sort a l'hora "d'escollir" als rivals i la mala punteria en els finals van fer que tingués un torneig que no passarà a la història.


Salutacions cordials i fins la propera.
Víctor Collell.
*Algunes de les fotografies han sigut agafades directament de la Galeria de fotos del torneig.

Enllaços:
Notícia a Rabiosa Actualitat d'Escacs
AjedrezND
Grup del Facebook Lliga Catalana d'Escacs
Web oficial del CE Barberà
El CE Barberà a Facebook
Notícia i crònica del torneig a Chessbase.com
Crònica del torneig a AjedrezND

3 comentaris:

  1. M'agradat força, pero només vull acotar, que dir que les 2 sales son silencioses no es ben bé cert del tot, podríen vigilar més y millorar el treball controlant el soroll de la sala de retransmisió de l'entrada, molta gent, ix y entra olvidánt-se de tancar, probablement, un 80% de les vegades, es diu molt al començar que es verifiqui les peçes, i lo del mòbil y mail no es recorda QUE ES TANQUI LA PORTA en tornar, es lamentable, y em vaig alçar a dir-ho més de 20 vegades.

    ResponElimina
  2. Tens raó Jose Miguel, és cert que la porta quedava oberta sovint. I molesta bastant, sobretot cap al final de la partida, on s'acumulava força gent a fora i si la porta quedava oberta doncs era molest.
    Jo tan sols vaig jugar la primera ronda a la sala del primer pis, així que tampoc l'he pogut valorar massa.

    ResponElimina