Obert de Sant Martí 2013
Grup A
Campió i líder indiscutible de la primera a la darrera ronda ha estat el noruec Simen Agdestein (2567), ex entrenador de l'actual 1 Mundial Magnus Carlsen. Ha acabat el torneig invicte aconseguint vuit punts i mig de nou possibles, només cedint mig punt entaulant la penúltima ronda davant el Gran Mestre ucraïnès Alexander Kovchan. Va demostrar ser el millor d'aquest Grup A amb diferència amb el seu joc desplegat durant el torneig.
Segon classificat ha estat el jugador esmentat abans, l'ucraïnès Alexander Kovchan (2577), que també ha demostrat estar en gran estat de forma en aquest Obert de Sant Martí. Ha aconseguit un total de 5 victòries i 4 empats, set punts de nou possibles, guanyant a forts jugadors com l'1 del rànking el Gran Mestre cubà Isan Reynaldo Ortiz (2612) o guanyant també al Mestre Internacional Lázaro Lorenzo de la Riva (2433) o al Gran Mestre Hovik Hayrapetyan (2486) o empatant amb jugadors com el Mestre Internacional que darrerament està en gran estat de forma, el català Hipòlit Asís (2487) o empatant també amb el Gran Mestre Nazar Firman (2526).
Tercer classificat ha estat el Gran Mestre també ucraïnès Nazar Firman (2526) amb uns meritoris set punts, amb sis victòries, dues taules i tan sols una derrota, a la darrera ronda davant el primer classificat. Ha guanyat a forts jugadors com el Mestre Internacional català Lluís Marià Perpinyà (2400), o al Gran Mestre d'origen búlgar Nikolov Momchil (2538). Una derrota a la darrera ronda el va fer baixar fins a la tercera plaça.
En aquest Grup A i passades les nou rondes destaquem el bon campionat d'alguns jugadors, com el Gran Mestre xilè Maurício Flores, el Gran Mestre armeni Karen Grigoryan, el Mestre Internacional colombià David Arenas, o el no titulat Omar García Blanco, procedent de Canàries, que va entaular amb dos Mestres Internacionals, en va guanyar a un altre i també va guanyar a un Mestre FIDE.
Com a curiositat, aquest Grup A contava amb la germana de l'actual 1 Mundial Magnus Carlsen, Ellen Oen Carlsen, que va acabar amb uns discrets tres i mig de nou possibles, tot i que s'ha de tenir en compte que partia com la 109 de 119 jugadors inscrits.
Grup B
En un Grup B on tot ha estat més igualat, el campió (en un final molt emocionant) ha estat el jugador de l'Ideal Clavé Andrés Navarro (1909) que, malgrat perdre la segona ronda, va ser capaç de remuntar i acabar fent uns meritoris set i mig de nou, guanyant a gent forta com Enric Masferrer (1961), Manel Riera (1930) o Jorge Iglesias (1956) i també entaulant amb el primer del rànking Enric Catalán (1988).
Segon classificat, en aquest cas classificada, ha estat la jugadora provinent de Veneçuela María Varela, amb també set punts i mig de nou possibles però amb desempat inferior al del primer classificat. També va caure a la segona ronda, però es va refer acabant amb tan sols aquesta derrota el torneig i guanyant a gent forta com Josep Fernando Saiz (1950) o Norberto Moreno (1920).
I tercer classificat ha estat el jugador local, del Club d'escacs Sant Martí, Norberto Moreno, amb set punts de nou. Era el favorit després de la sisena ronda ja que portava uns esplèndids sis punts de sis possibles, però en les tres darreres rondes només va sumar un punt i finalment ha estat tercer. Molts jugadors van acabar amb set punts, però el jugador local tenia més bon desempat que tots ells. Va guanyar a gent forta com Juan Carlos Aguilera (1957), Jorge Iglesias (1956) o Francisco Blesa (1951). No va entaular cap partida en tot el torneig.
Ha estat, en la meva opinió, el Grup B d'aquest Obert de Sant Martí més dur fins ara, amb molts inscrits i jugadors amb molt de talent, ja siguin joves promeses que demostren el seu potencial o bé la veterania d'alguns amb esperit de sempre fer bon paper en aquest tipus de torneigs.
En aquest Grup B i passades les nou rondes destaquem el bon campionat d'alguns jugadors, com el jugador sots-18 d'origen gallec Javier Domínguez (1913), el jugador d'origen manxec (també sots-18) Carlos Álvarez (1894), el jugador d'origen gallec Manuel Carballo (1850), el jugador d'origen armeni Galust Tadevosyan (1732) o el gran campionat del jove jugador del Llinars Gerard Ayats (1708). Molts altres jugadors han estat a un gran nivell.
L'ambient que es respira en aquest torneig és magnífic. Les sales de joc són esplèndides, la calor es va contrarestar bastant amb l'ajuda d'aires condicionats en la sala de dalt i de ventiladors en la de baix, sent ambdues sales àmplies i còmodes. No hi ha hagut masses incidències en aquest torneig, sí que alguna que altre, però ben normal, sobretot en un torneig amb tanta i tanta gent.
Un torneig que va millorant any rere any,
Fins la propera!
Víctor Collell
Enllaços:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada