dimarts, 7 de maig del 2013

La partida comentada. Eduard Serentill - Víctor Collell.

Obert Internacional de Barberà 2012, Grup C. 
Ronda 8
Serentill, Eduard (1916) - Collell, Víctor (1826).
Visor per a seguir la partida

1. e4 e5. 2. Cf3 Cc6. 3. Ab5 f5!?
El Gambit Jaenisch. Un Gambit realment interessant i que si repassem números em dóna uns molt bons resultats. Tan sols he cedit dos punts amb aquest Gambit i això que l'he posat en pràctica moltes vegades. En diferents Partides Comentades (meves) al bloc, podríem veure més partides amb aquest Gambit.
Al que anàvem; la idea d'aquesta variant és obrir la columna f per atacar per la mateixa. Eduard Serentill el Tiburón de Badalona va jugar una variant realment interessant, una continuació que tant el blanc com el negre han de jugar fi si volen quedar amb avantatge o si més no no quedar en desavantatge. Hi ha diferents continuacions, es pot fer 4. d3, d4, Cc3 o inclús exf5.






Va apostar per d4.

4. d4 fxe4. 5. Cxe5 Cxe5. 6. dxe5 c6.
A l'alfil. A l'alfil, i compte, perquè ara la dama amenaça escac a a5 i guanyar el peó d'e5. Aquí el blanc va jugar Ac4. ¿Però algú s'haurà plantejat mai jugar en aquesta posició Cc3!? i entregar l'alfil?










7. Ac4 Da5+ 8. Ad2 Dxe5 9. 0-0
Tot i que me'l puc menjar (segurament) en aquesta ocasió, el peó de b2 no m'agrada mai menjar-lo, i és que el concepte diu: Nunca comas el peón del caballo de la dama con la dama.
I jo vaig seguir el concepte.
9... d5.
Amb aquesta estructura de peons el negre està pletòric, sense afegir que acabem de guanyar peó. Ara amenacem l'alfil i ja ens estem preparant per l'atac.
10. Ac3 Dg5. 11. Ad2 Dg6. 12. Ae2
¡OJO! Amenaça Ah5 i guanyar dama!





12... Cf6. 13. Rh1 Ad6. 14. Te1?
Si el blanc no estava prou malament, aquesta jugada és realment perillosa i segons el Rybka, perdedora (tot i que considera que en aquesta posició Cg4 és més forta. Jo vaig optar per fer una altre). Degut a que el Rei està a h1 i la torre a e1, f2 queda desprotegit, i un enroc provocaria un atac molt proper sobre el blanc. Hem de portar més peces a l'atac!
14... 0-0. 15. c4?







Ara sí!
15... Cg4! 16. Axg4? (millor Ae3 i entregar la parella d'alfils) Axg4. 17. Db3 (rarita) Txf2. 18. cxd5?
I aquí una jugada que guanyava immediatament se'm va escapar; Af3!! i és mat imparable, en cinc jugades ja perd.
Jo, en canvi, vaig fer una bona jugada (no tant com l'altre, òbviament) però que si més no, era molt espectacular.
18... Ad1!!?
Amenaço mat a g2 i l'única que té per parar el mat és:




19. Dh3
¿Única? El mat està a l'aire. Si no en teníem prou, entreguem ara una torre.
19... Txg2!!?
Si 20. Dxg2 Af3! i ens quedem amb la seva dama.
Si 20. Txd1 Txh2 + i ens quedem amb la seva dama (el blanc té dos torres, un alfil, un cavall i tres peons i el negre té una dama, una torre i sis peons amb avantatge decisiva).
Eduard Serentill va optar per fer:
20. De6+ Dxe6. 21. dxe6 Txh2+ 22. Rg1 Af3. 23. Ab4??
I aquí se m'escapa un evident mat en dos... amb Ag4 no pot evitar el mat.
Jo vaig fer la segona jugada més bona de la posició! Tg2+ guanyant peça i quedant amb peça i dos peons de més, posició guanyadora i pot ser que el mat estigui també a l'aire.
23... Tg2+ i el blanc abandona.




Una partida maca, decisiva per a la persecució del Campionat Sots-16 d'aquest Grup C de Barberà. Amb aquesta victòria, a falta d'una ronda, em posava amb cinc i mig de vuit i líder dels sots-16. Finalment aquest trofeu el vaig guanyar després de guanyar també a la darrera ronda davant Jonathan Terrones i quedant setè de la general. Una partida que la recordo perfectament a dia d'avui per com va transcórrer i per el que va significar.
Us deixo una foto analitzant la partida amb el meu rival i amic Eduard Serentill i amb l'amic Fco. Javier Agudo!

Salutacions!

Víctor Collell



2 comentaris:

  1. Magnífic!

    per cert, tinc molts bons records de Barberà i d'aquest dia. Vaig guanyar la vuitena partida i era campió amb 8 de 8 a una jornada del final. Després de guanyar el dur Emili Martinez, ja podia jugar la novena relaxat (tant relaxat, que vaig jugar passiu fins perdre).

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!
    La veritat és que jo també, vaig començar jugant massa passiu a les primeres rondes i després ja vaig començar a tirar les peces. Ja recordo que vam tenir campió anticipat, ja! Quan alguns et vam voler atrapar ja va ser massa tard!

    ResponElimina