dilluns, 20 de maig del 2013

XV Obert Internacional del Foment Martinenc

El passat dissabte dia 20 d'abril va arrencar el XV Obert Internacional del Foment Martinenc, amb una gran participació i un gran ambient. El local del Foment Martinenc, on es disputa el torneig, és una sala àmplia però també silenciosa. I també destaco la iniciativa del torneig de que a l'acabar la partida la pots comentar amb un titulat internacional, ja sigui Mestre Internacional o Gran Mestre, que cedeix el mateix torneig. I comptem amb dos grups amb força nivell, sobretot el Grup A, que conta de fortíssims jugadors com el GM Miguel Muñoz del Cerdanyola del Vallès, l'MI Víctor Vehí del Montcada o el MC Benjamín Pérez del Barberà, sense esmentar a altres grans jugadors. Faré doncs una crònica ronda a ronda d'aquest torneig, que tot sigui dit, té una gran presència de jugadors del Club d'escacs Peona i Peó.

Primera ronda; Canvi de papers
Grup B

Ha estat una primera ronda sense masses incidències, alguns dels de dalt han punxat, però no ho han fet en excessiu. L'1 del rànking Héctor Sama, jugador del Club d'escacs La Lira, haurà de defensar el primer lloc del Grup B sent un jugador sots-12. No creiem que un Grup B d'un Obert Internacional l'hagi defensat mai un sots-12, i és que l'Héctor té un ELO català de 1998. Que més voldrien alguns!
I precisament ha estat un dels que ha punxat, ha hagut de fer taules després de fer escac continu amb peça de menys. Ha salvat mig punt doncs.
Qui també ha punxat ha estat el jugador del Club d'escacs Mollet Ramón Caro. El seu rival ha fet una entrega de peça interessant, tot i que semblava que el Ramón es podria defensar Jaume Francesc Capella ha rematat la partida i s'ha adjudicat el punt.
Taules també de Francesc Domenche en un final de dos alfils amb una estructura de peons molt tancada. Res a fer.

I un servidor que sí, que ha guanyat, però que tenia la partida més que perduda, no recordo una partida en que jo hagi guanyat tan perduda com la d'aquest dissabte. Jugava amb el jove jugador de tan sols 12 anys Guillem Català, del Vila Olímpica, que ha plantejat un drac pur a l'obertura i l'ha jugat més que correctament. Acompanyat de seguides imprecisions meves, el Guillem ho ha aprofitat i ha aconseguit quedar-se amb PEÇA DE MÉS! ja que si jo no la cedia era mat. Al final ell ha comès algunes imprecisions fins a tal punt que he recuperat dos peons per la peça, però tot i això ambdós passàvem un peó i coronàvem alhora. Però enlloc de fer-ho, porta el cavall per a que el meu peó no coroni i amb això jo he aconseguit passar un segon peó i el cavall no podia parar els dos. Quan ell ja ha volgut coronar, jo ho he fet molt abans i ha hagut d'abandonar, molest per la derrota. Victòria injusta podríem dir, i d'aquí ve el títol; Canvi de papers. A mi sempre em passa el que li ha passat avui al jove jugador del Club d'escacs Vila Olímpica.
Jordi Lladós també ha cedit mig punt davant Manuel García Extremera. Tot semblava que el Jordi tenia la partida controlada però finalment el jugador del Club d'escacs Barberà ha aconseguit fer escac continu. Una llàstima, però de ben segur que veurem al Jordi a les primeres taules més endavant.


Grup A

També alguna que altre sorpresa en aquest Grup A, com les taules del MC Ricard Brusi amb el jove jugador Alexandre Ventura, o la victòria d'un també jove jugador davant Jose Gonzales del Peona i Peó, Daniel García Ramos, del Cerdanyola del Vallès. També taules en l'interessant duel de joves promeses dels escacs catalans, Roger García Acosta i Carlos Martínez. Hi ha hagut en aquest Grup A forces taules, potser els primers del rànking són bastant superiors als demés, però la resta són un grup molt igualat i podrem veure partides molt interessants. És, referint-me a nombre de jugadors, molt menor al Grup B, però el nivell de joc és altíssim.

Tancat d'IM 
Victòria del MF Joe Ryan davant Juan David López.
Victòria del MI Hipòlit Asís davant el CM Jorge Alberto Ramírez.
Victòria del MF Marc Sánchez davant el MF Daniel Almeida.
Victòria del MI David Pardo contra Daniel Garrido.
Taules entre l'MI Alfonso Jerez i Makan Rafiee.

Ronda 2; Més punxades
Grup B
Un títol dedicat sobretot a aquest Grup B, on hi ha hagut forces punxades dels capdavanters del rànking. I és que han punxat el tercer, el quart, el setè i el vuitè, sense contar el primer que ja havia punxat a la primera ronda i el cinquè que havia demanat un bye. Destaco que el setè del rànking, Jorge Ignacio Aguadero, del Vila Olímpica, ha perdut en menys de deu jugades contra Ramón Gibert. No hi ha rival petit.
Referint-me a la meva partida, he aconseguit adjudicar-me el punt passades les dues hores de joc. El meu rival, José Luis González Trigo, del Foment Martinenc, ha plantejat una espanyola i ha hagut de jugar contra el Gambit Jaenisch que jo he plantejat (1. e4 e5. 2. Cf3 Cc6. 3. Ab5 f5!?). Finalment i després d'obrir el joc a més no poder, he aconseguit guanyar peó, i quan he començat a passar el peó per guanyar la partida n'ha cedit un segon que seguia amb la pèrdua del seu cavall i ha abandonat. Abans de començar la partida ha dit "no em deixis molt malament a la teva crònica!", però no tinc raó per fer-ho, i és que ha jugat molt bé.
Jugadors que havien punxat s'han refet en aquesta segona ronda i continuen amb aspiracions, com l'1 del rànking Héctor Sama, el Jordi Lladós, l'Adrià Pérez, el Ramón Caro o el Daniel Riu. Qui també ha guanyat ha estat Josep Lluís Flores Liñan, que havia demanat bye a la primera ronda. Molt de compte amb aquest jugador, que té molt poc ELO si tenim en compte el seu nivell (vaig perdre contra ell al Per equips!). Res més a dir doncs d'aquest Grup que queda amb 18 jugadors amb el 100% dels punts.

Grup A
En aquest Grup A menys sorpreses, alguna partida destacada però no tant com al Grup B. La victòria del GM del Cerdanyola del Vallès Miguel Muñoz a la taula 1 és important ja que en aquesta propera ronda 3 ha demanat no ser aparellat i haurà de lluitar per guanyar el campionat amb una ronda menys.
A la taula 5 taules entre Danil Shatko i Daniel García Castellote i a la 7 victòria contra-pronòstic del jove jugador del Peona i Peó Ferran Cervelló davant de Luis Laliena. També taules del jove jugador de l'Escola d'Escacs de Barcelona Max Orteu davant David Vigo, del Catalunya. Més taules en l'interessant duel de joves promeses dels escacs catalans, Xavier Povill contra el vigent campió de Catalunya sots-14, Alexandre Ventura.
Després d'aquesta segona ronda, 9 jugadors queden amb el 100% dels punts, i hi haurà d'altres jugadors que hauran de fer una petita "remuntada" si volen quedar a les places capdavanteres del Campionat.
En aquesta ronda 3 ens esperen matxos realment interessants, sobretot a les primeres taules. Més avall hi tenim derbis locals, com el matx Daniel García Ramos contra Marc Pozanco, vigent campió de Catalunya sots-16, o duel també de joves promeses, com el matx Cora Castellet contra Màxim Ventura, o Pere Garriga contra Carlos Martínez. Serà, com sempre, una ronda apassionant.

Tancat d'IM
Taules entre Juan David López i Makan Rafiee.
Victòria de l'MI David Pardo davant el també MI Alfonso Jerez.
Victòria del MF Daniel Almeida davant Daniel Garrido.
Taules entre el CM Jorge Alberto Ramírez i el MF Marc Sánchez.
Victòria del MI Hipòlit Asís davant el MF Joe Ryan.

Ronda 3; Qui no arrisca no guanya
Grup B
El meu company de club Enric García sempre ha dit que la Ronda 3 d'un campionat és la més important (les seves raons tindrà!). Doncs espero que sigui veritat, perquè el que he hagut de suar per adjudicar-me el punt en aquesta partida espero que es vegi recompensat més endavant.
Segurament degut a que aquesta ronda és la més important, s'han produït una gran quantitat de taules a les primeres taules del campionat.
Dels 18 jugadors que hi havien amb dos punts (el 100%), només quatre han quedat amb els tres punts en aquesta tercera ronda. Està la cosa molt ajustada. A la taula 1 Marc Urgel de l'Ateneu Colón va guanyar a Jaume Lladós del Peona i Peó. A la taula 3 Francisco Javier Cardó, també de Peona i Peó, va guanyar a Joan Josep Sánchez de l'Ideal Clavé. A la taula 7 un servidor (també del Peona i Peó!) que va guanyar al jugador del Foment Martinenc (i ja van dos de consecutius) Ramón Gibert, que venia de guanyar en tan sols sis jugades a Jorge Ignacio Aguadero del Vila Olímpica. Una francesa on quedo amb peó de més a l'obertura però amb força compensació pel negre, en un final de torre i cavall contra torre i alfil (amb el peó de més) vaig haver de suar per adjudicar-me el punt. El 99% de mi volia taules i l'altre 1% volia arriscar a guanyar quan me les va demanar. No sé perquè (segurament perquè era la ronda 3!) vaig decidir jugar-me-la per guanyar amb menys d'un minut de rellotge i entregant torre al final per coronar. Una partida força ben jugada per ambdós jugadors.
També a la taula 9 Eduard Calbet, del Peón Doblado, guanyava en un final de torres interessant però que semblava que el mateix jugador havia de resoldre, a Jordi Castro, que està fent un bon campionat. Val a dir que aquests quatre jugadors han guanyat amb blanques, cap d'ells amb negres.
En canvi, totes les partides que enfrontaven jugadors amb un punt i mig han guanyat. Ni tan sols una partida de taules. Destacar la sorprenent derrota de Jaime Arroyo, del Peona i Peó (un més) vuit del rànking, davant del trenta-dos del rànking Miguel Ángel López, un jugador que està fent unes partides molt bones, del Badalona.

Grup A
En aquest interessant grup tenim a dos jugadors amb tres punts; el MK Benjamín Pérez, del Barberà, i Jordi Amigó, del Catalunya. Aquests dos jugadors van guanyar a Bernard Martínez i a Josep Valencia respectivament. Amb dos punts i mig segueixen els principals perseguidors, on hi destaco  l'IM del Montcada Víctor Vehí, el jove jugador (...també del Peona i Peó...!) Ferran Cervelló que ve de fer taules amb el jugador del Tres Peons que també té dos i mig Daniel Leiro. El jugador local Álvar Luis també té dos i mig amb dues victòries consecutives. Danil Shatko, David Vigo i Josep Lluís Domènech també amb els mateixos punts.
Alguna que altre sorpresa també en aquest Grup A, com la victòria d'Alejandro Sáez contra el MK Ricard Brusi, la victòria d'Eduard Pagès contra Jose Gonzales, la victòria del jove jugador Daniel García Ramos contra el vigent campió de Catalunya sots-16 i company de Club Marc Pozanco. Josep Lluís Lliberia entaula novament (ja van tres de seguides!) amb Frederic Corrigüelas. Dos dels jugadors més taulífers d'aquest Grup A, per no dir els que més. També es va poder veure una gran combinació de Ramón Povill davant Jordi Cabot. Una molt bona partida. Quan aquestes siguin penjades, us la recomano per a que la veieu.

Tancat d'IM 
El líder en solitari ara és el IM Hipòlit Asís amb tres punts de tres possibles.
Victòria de l'IM Hipòlit Asís davant Juan David López.
Victòria del FM Joe Ryan davant el FM Marc Sánchez.
Taules entre Daniel Garrido i el CM Jorge Alberto Ramírez.
Victòria de l'IM Alfonso Jerez davant el FM Daniel Almeida.
Taules entre Makan Rafiee i l'IM David Pardo.




Ronda 4; "Només qui té la iniciativa té dret a atacar"
Amb aquesta cèlebre frase comença la crònica de la Ronda 4 en aquest Grup B, i és que després de que Marc Urgel em plantegés la Defensa Francesa (ja me l'havia jugat la setmana passada Ramón Gibert) em va agafar "per sorpresa". Sí és cert que me la conec bé, però la variant plantejada per el jugador de l'Ateneu Colón (1. e4 e6. 2. Cc3 d5. 3. Cf3 d4. 4. Ce2 c5. 5. c3 Cc6.) és la que menys em conec de la Francesa. Bé que aquesta derrota em servirà doncs per repassar la variant i per, com diu el meu entrenador Alex Cuartas, "O gano, o aprendo".
A la taula 2 del campionat, el Tete Cardó també perdia la seva partida amb el jugador del Peón Doblado Eduard Calbet. Rumors afirmen que Cardó va jugar un gambit. Fet insòlit realment!

Per tant, Marc Urgel líder del torneig empatat a punts amb Eduard Calbet, però el primer amb més desempat.
A la taula 3 victòria de José Daniel Peirón davant Davide Vega, que no va abandonar fins tard després de que la setmana passada aconseguís fer taules amb peça de menys. Algunes taules en els matxos entre jugadors de dos punts i mig, però destacar les victòries de Marco Antonio González, Juan Ignacio Méndez i Jordi Lladós.
En les properes rondes ens esperen partides trepidants i ja sembla que es pugui veure qui optarà a les primeres places d'aquest torneig. I un servidor que ho tindrà magre, degut a que aquesta cinquena ronda no la podré disputar, ja que estic amb el meu Club d'intercanvi a Montpellier, França, per a fer diverses activitats esportives. És una llàstima ja que amb 3 de 4 encara es pot lluitar, però em conformaré jugant les darreres rondes amb la màxima intensitat i intentant recuperar l'ELO perdut a Salou.

Grup A
En aquest Grup A tenim a un líder en solitari, el MK Benjamín Pérez, del Barberà, que en aquesta quarta ronda s'ha imposat amb negres al IM Víctor Vehí. Quatre de quatre doncs per aquest jugador, que haurà de mantenir el liderat davant els nombroses perseguidors.
Perseguidors com el jove Ferran Cervelló, del Peona i Peó, que va guanyar la seva partida amb David Vigo, del Catalunya, en menys de dues hores. Àlvar Lluís també va guanyar la seva partida davant Danil Shatko del Barcelonès Sud. El GM Miguel Muñoz va guanyar al jove Martín Forsberg i també voldrà dir la seva.
Forces taules també en les primeres taules d'aquest Grup A, però destacar les victòries de David García Mosquera, Daniel García Ramos i Carlos Alonso González.
Un fet a destacar d'aquesta quarta ronda va ser el canvi de sala d'algunes taules del campionat, vam haver de pujar tots cap amunt de l'Ateneu Cultural del Foment Martinenc. Des d'allà vam poder presenciar un Correfoc i gentada pels carrers de la zona. Res podia fer el torneig per evitar-ho, però realment va ser curiós veure com molts jugadors s'aixecaven per observar els diables que cremaven al carrer, mentre estava en marxa la seva partida d'escacs. Un fet realment curiós!

Tancat d'IM
Taules en totes les partides en aquest Tancat d'IM!
Taules entre Juan David López  i l'IM David Pardo.
Taules entre el FM Daniel Almeida i Makan Rafiee.
Taules entre el CM Jorge Alberto Ramírez i l'IM Alfonso Jerez.
Taules entre el FM Joe Ryan i Daniel Garrido.
Taules entre l'IM Hipòlit Asís i l'IM Marc Sánchez.

Ronda 5
Grup B
Aquesta crònica de la Ronda 5 no serà ni tan llarga ni tan currada com és costum, ja que estava, amb el meu club, el Peona i Peó, d'intercanvi a França, a Montpeller, fent unes partides d'exhibició i presenciant el Campionat del sud de França d'edats. Una molt bona experiència, aprofito l'avinentesa per dir-ho. Podeu llegir les cròniques de l'estada a Montpeller escrites per mi mateix en aquest bloc clicant el següent enllaç:
Intercanvi entre el Peona i Peó CE i el Montpeller CE
Anem ja amb la crònica d'aquesta Ronda 5.
Al Grup B forces taules i partides jugades de manera bàsicament cautelosa, sense arriscar massa i practicant uns escacs tranquils.
A les dues primeres taules es va produir el mateix resultat; empat. Marc Urgel i Eduard Calbet, ambdós líders de la classificació, van entaular la seva partida, igual que Jordi Lladós i José Daniel Peirón. El jove jugador del Peona i Peó va estar en gran part de la partida superior, però es va haver de conformar amb les taules, que no és pas mal resultat.
Qui no va afluixar va ser Marco Antonio González que va guanyar a José Ignacio Méndez i s'afegia com a líder juntament amb els dos jugadors
esmentats abans, tots tres amb quatre punts i mig.


Els perseguidors amb quatre punts. Destacaríem a jugadors com German Esteban, Ramón Caro o Marc Campoy.

Grup A
Al Grup A perdia la condició d'invicte el fins llavors líder del torneig, el MK Benjamín Pérez, perdent la seva partida amb Àlvar Lluís. El MK Jordi Amigó del Catalunya guanyava al jove Ferran Cervelló que estava fent un torneig pràcticament impecable. Un altre jove jugador que estava fent un torneig impecable, Daniel García Ramos, perdria la seva partida amb el GM i company de club Miguel Muñoz. El IM Víctor Vehí intentaria remuntar posicions en el que queda de torneig i començaria guanyant aquesta ronda 5 a Josep Valencia.
El jugador del Foment Àlvar Lluís quedaria doncs líder en solitari d'aquest Grup A. Els principals perseguidors es col·locarien amb quatre punts, tres concretament; Miguel Muñoz, Jordi Amigó i Benjamín Pérez.

Tancat d'IM
Taules entre el FM Marc Sánchez i Juan David López.
Victòria de l'IM Hipòlit Asís davant Daniel Garrido.
Victòria de l'IM Alfonso Jerez davant el FM Joe Ryan.
Victòria del CM Jorge Alberto Ramírez davant Makan Rafiee.
Victòria de l'IM David Pardo davant el FM Daniel Almeida.

Podeu veure un vídeo d'aquesta XV Edició de l'Obert Internacional d'escacs del Foment Martinenc. L'ha fet en Pau Pascual.
Vídeo sobre el torneig

Fins aviat!

En breu estarà la crònica de la Ronda 6!
Víctor Collell

8 comentaris:

  1. Bona crònica, com de costum.
    Respecte a la meva partida, efectivament, m'he defensat com he pogut amb un Ce4 que veia que era la única opció contra l'atac a c2 he quedat amb avantatge material ja que el rival havía entregat tot per culminar.
    M'he apurat de temps i tot i veure la que venia a sobre, m'he liat jugant Td1 en lloc de la millor, i forta, Tc1 que, possiblement trencava amb quasi tot l'atac i anava a taules o, potser, depenent del joc del rival que hauria de ser molt precís, victòria.

    Pero el rival ha jugat molt bé igualment i el seu triomf més que merescut al haver-li deixat iniciativa per atacar. De tot s'en aprèn.
    Passar pàgina i a per la ronda 2.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!
    Doncs jo ja vaig veure la partida en els moments més avançats, amb l'entrega ja realitzada, i tot semblava indicar que et podies defensar. També vaig veure que no et quedava massa temps. Si dius que era única l'entrega, li trec una mica de mèrit!:)
    Segur que en breu et veurem a dalt segur. Jo vaig guanyar i no ho hauria d'haver fet...

    ResponElimina
  3. Tens raó. Mirant-la a casa, la "máquina" em donava possibilitats, excepte que el rival fes sempre la millor, cosa difícil per tothom ja que ell estava també per sota dels 18 minuts. El temps es un tema recurrent. Començo bé i m'apuro. Al per equips vaig perdre una per temps i, darrerament, m'apuro molt, el que acaba en desastre.
    La que era única era la meva Ce4 si mires la partida. I, llàstima perque, tapant de cavall, tot i que s'el menjava, perdía tot l'atac.
    Es igual. Jaume va jugar molt bé.
    Queden 8 rondes.

    ResponElimina
  4. Molta sort i que vagi bé el torneig! Ja ens veurem!

    ResponElimina
  5. Víctor, bon dia

    ¿no publiques les teves interessants cròniques de la ronda 5 i 6?

    Salutacions

    ResponElimina
  6. Hola Ramón!
    La crònica de la ronda 6 estarà aquesta nit publicada, la tinc pràcticament enllestida però falta repassar-la i ho faré amb calma a casa.
    La crònica de la ronda 5 no la podré publicar degut a que no vaig poder disputar-la. Potser sí que posaré algun breu comentari o algun resultat, però res comparat amb les demés. Faré el mateix amb la crònica de la ronda 7 que per desgràcia meva tampoc podré jugar.
    Fins aviat!

    ResponElimina
  7. Carai, et perdràs mig torneig.

    Les llegiré.

    Estàn molt ben fetes.

    Salut

    ResponElimina
  8. Molt xula l'aventura a Montpellier i molt amé el redactat.
    Salut

    ResponElimina