El meu quart any a la Pobla ha estat, com sempre, genial. Els lectors ja sabreu què es va a fer a un campionat d'aquestes característiques: escacs, sí, però el torneig va molt més enllà. L'expedició de Peona i Peó fa anys que és molt nombrosa, i sens dubte que per a molts d'ells (entre els quals m'incloc) les dates de l'Obert Internacional de la Pobla de Lillet estan assenyalades al calendari mesos abans que comenci la competició. Els jugadors gaudim de deu dies d'escacs i de muntanya, de piscina i d'ambient rural, de futbol i de convivència, però sobretot de festa (nocturna o no!). La petita localitat catalana es nodreix d'una manera impressionant de la celebració del seu obert d'escacs. Durant els primers deu dies d'agost és quan el poble és més viu, els escaquistes que ens desplacem fins allà som tractats de manera pràcticament immillorable per totes les persones i establiments de la Pobla. Un any més el poble hissa les banderes de diferents nacionalitats en honor al campionat a la Carretera de Ripoll, carretera que uneix la Pobla i Castellar de n'Hug, i on tanmateix es troba situada la sala de joc ja clàssica del torneig. O la magnífica partida d'escacs vivent que reuneix any rere any molts curiosos i apassionats d'aquest esdeveniment que observen aquest acte, com també les simultànies que ja fa uns anys que van a càrrec del GM Karen Movsziszian, jugador del Sant Andreu clàssic jugador del torneig. Tot plegat dóna lloc a un torneig que molts i molts jugadors el gaudeixen cada any, i que duri per molts anys l'Obert Internacional de la Pobla de Lillet.
|
IM Lázaro Lorenzo |
Campió del Grup A de l'Obert Internacional de la Pobla de Lillet ha estat el IM de la Coral Colón de Sabadell Lázaro Lorenzo (2372) amb set punts de nou i acabant el torneig imbatut, partint com a quart del rànking. Va cedir tan sols quatre empats i des d'un primer moment es van veure les seves clares intencions de guanyar el campionat. Ens va acompanyar en un dels nostres partits de futbol i tot i no ser IM en aquest altre esport va deixar mostres de tècnica. Va entaular amb els GMs Muñoz i Movsziszian, amb el IM Mellado i amb el MK De la Riva.
Enllaços:
|
GM Miguel Muñoz |
Sots-campió del torneig ha estat el GM del Terrassa Miguel Muñoz Pantoja (2434) amb els mateixos punts que el primer classificat (set de nou amb quatre empats, sense derrotes) però amb pitjor desempat. Les dues victòries consecutives a les dues últimes rondes després de quatre empats seguits van ser clau per a què assolís la segona posició. Va entaular amb els IMs Mellado i Lorenzo, amb el GM Movsziszian després d'una llarga partida i amb el jove FM Ferran Cervelló.
Enllaços:
|
GM Karen Movsziszian |
I qui completa el podi d'aquest Grup A a la Pobla és el molt estimat GM Karen Movsziszian (2457) amb sis punts i mig de nou possibles. Dic estimat perquè sens dubte que sobretot allà a la Pobla és un personatge famós i estimat, porta moltíssimes edicions jugant el torneig i empatitza amb els jugadors aficionats i acompanyants del campionat, ja sigui anant a la piscina a tocar la guitarra o a jugar a pales, al pub del poble amb l'incansable Chuli o fent un any més les simultànies al Carrer Verger. Enguany no ha pogut guanyar, una inesperada derrota davant el FM Ferran Cervelló a la cinquena ronda va provocar que li resultés molt i molt difícil guanyar. Aquella partida va ser seguida intensament per molta gent. De ben segur que el veurem l'any que ve per la Pobla, lluitant per guanyar, com sempre.
Enllaços:
|
Lorenzo García Galeote |
En Lorenzo García Galeote (1973), de la Comunitat de Madrid, va rebre un premi ja que és un dels jugadors que en més edicions ha participat a l'Obert Internacional de la Pobla de Lillet. Porta ja anys i panys venint a jugar cada estiu des de Madrid alhora que gaudeix d'unes vacances a la muntanya. Enguany quatre de nou i torneig discret, però un any més al peu del canó.
|
Xavier Povill |
Magnífic campionat del sub-16 Xavier Povill (2200) que va acabar amb sis punts de nou i setè classificat de la general, a banda òbviament de quedar primer sub-16. A tot això li hem de sumar que ha assolit una norma de Mestre Català, tot i que sembla més probable que passi a ser directament Mestre FIDE. Tan sols va perdre dues rondes, curiosament amb els dos primers classificats. Tenir-lo a l'apartament era tot un luxe: la referència de la Megadatabase del Chessbase es queda curta. La Povillpedia va tornar!
|
FM Luis Alberto Gómez Jurado |
El Campió de la Pobla 2013 s'ha hagut de conformar enguany amb acabar amb sis punts de nou, finalitzant novè de la general i guanyant les tres darreres rondes. És un jugador que com altres es familiaritza molt amb els jugadors del campionat més aficionats, analitzant partides amb ells i jugant partides, entre d'altres. De ben segur que també veurem el jugador del Barberà l'any que ve.
|
MK Joan Bosco Prats |
Molt bon torneig del MK Joan Bosco Prats (1994), del Sant Boi, que finalitzant desè de la general puja un total de 49 punts d'Elo FIDE. Va jugar amb set titulats, puntuant amb tots ells menys amb el GM Movsziszian a la darrera ronda, ronda que si hagués guanyat quedava tercer. Destacar les seves victòries davant els MKs Travesset (2149), Menac (2115) i Tejero (2043) i els empats davant els MKs Sanpera (2080) i De la Riva (2221) i el FM Cervelló (2303).
|
Marc Torrents |
Qui quasi aconsegueix una norma de Mestre Català va ser en Marc Torrents (1824), de Peona i Peó, que amb una performance de 2063 va pujar 101 punts d'ELO FIDE fent un molt bon campionat. Destacar les seves victòries davant el CM José Ribera (2083), el MK Javier Amores (2149) o en Carles Moya (2051), a banda de les taules aconseguides amb el MK Juan Carlos Sanpera (2080). A la darrera ronda va perdre amb en Xavier Povill (2200) i això el va apartar de les primeres posicions, tot i que no li treu el gran torneig jugat.
|
Pau Toquero |
El jove jugador del Llinars Pau Toquero (1775) va quallar un molt bon campionat. Va ser protagonista a l'aparellament de la segona ronda: en Pau havia guanyat la primera partida però per un error al posar els resultats va sortir amb zero punts i òbviament el rival amb un. A la segona ronda va jugar amb un rival de 0 punts i a la tercera ronda, guanyant els dos primers matxos, va tenir l'oportunitat de jugar amb el GM Muñoz. Finalment va pujar un total de 97 punts d'Elo FIDE i va acabar amb quatre i mig de vuit (una ronda no la va disputar ja que es trobava malament).
|
FM Ferran Cervelló |
El ja FM Ferran Cervelló (2303), del Peona i Peó, va acabar cinquè de la general i va ser protagonista sobretot de la cinquena ronda en derrotar el GM Movsziszian. El final de la partida va crear molta expectació, i és que van ser els penúltims en acabar. En Ferran va finalitzar el torneig amb sis punts, destacant òbviament la victòria que ara comentàvem, la victòria davant el FM Jordi Ayza (2211) o l'empat davant el GM Muñoz.
|
Joan Girona |
Campió del Grup B de l'Obert de la Pobla de Lillet ha estat en Joan Girona (2011), de la Selva del Camp, amb set punts de nou possibles. Tot i començar el torneig empatant, el jugador ha mantingut una excel·lent línia ascendent durant tot el campionat i ha finalitzant sent el just vencedor. En el meu duel personal davant aquest jugador segurament vaig pecar de poc combatiu i vam firmar taules amb una lleugera avantatge negra (meva). Destacar les victòries que va aconseguir a les rondes set i vuit davant Ramon Capelles (2024) i Juan Rafael Jiménez (1943). A la darrera ronda li va ser suficient l'empat davant Carlos Vargas (1987) per quedar campió.
|
Juan Rafael Jiménez |
Segon classificat del campionat ha estat el jugador de Berga Juan Rafael Jiménez (1943) encara que posi que és del Club d'escacs Badia. Segons ell mateix va dir, li estava sortint el torneig de la seva vida i per poc que ho és, la derrota davant el campió a la darrera ronda el va apartar fins a la segona plaça (gens malament!). Va fer un gran campionat, va guanyar jugadors com l'1 del rànking Josep Soler (2027) i a la darrera ronda es va haver de conformar amb l'empat davant el jove Jan Travesset (1929), i és que aquest últim va tenir l'ocasió de guanyar peça però (malauradament pels meus interessos!) no ho va veure.
|
Jo mateix, Víctor Collell |
I sí, vaig ser jo mateix qui va completar el podi del Grup B de la Pobla. Vaig finalitzar el torneig imbatut però guanyant solament quatre partides i empatant-ne cinc: vaig pecar de poca combativitat i segurament de conformisme a les darreres rondes (tret de la penúltima amb en Travesset), però la tercera plaça és més que merescuda. A l'última ronda vaig firmar taules molt ràpid amb en Carlos Giménez (1983) i vaig deixar-ho tot en mans de les dues partides decisives... i del desempat.
Molt satisfet pel torneig. Hi tornarem, i tant!
|
Martí de la Riva |
En Martí de la Riva (1706), del Foment Martinenc, va rebre el trofeu a jugador més jove del Campionat. També va ser protagonista a les simultànies, on va ser capaç de quedar amb ¡torre d'avantatge! davant el GM Movsziszian, que va ser capaç de remuntar. Quan va guanyar el punt per bye, li vaig dir: Suposo que avui guanyaràs, no? I molt convençut va assentir amb el cap.
|
Carlos Vargas |
En Carlos Vargas (1987), del Tres Peons, va ser el quart classificat del campionat empatant la darrera ronda amb el campió (si guanyava quedava primer) i va quallar un bon campionat. A la penúltima ronda va realitzar un atracament a mà armada davant el jugador de Santpedor Ferran Cerdans (1995), que tenia peça d'avantatge. Tan sols va perdre amb el segon classificat.
|
Lluís Las Heras |
En Lluís Las Heras va ser ni més ni menys que líder en solitari durant una ronda quan portava quatre de quatre, però es va topar amb un rival molt i molt dur de guanyar (endevineu qui...). Les preparacions que duia a terme amb el IM Lorenzo donaven els seus fruits, però a partir de la cinquena ronda malauradament no va poder puntuar més. A l'acabar la nostra partida ja ho va dir: Mai havia arribat a fer quatre punts aquí a la Pobla, així que ja estic satisfet!
|
Jan Travesset |
Acabant el torneig també imbatut, en Jan Travesset (1929), del Sant Andreu, pot presumir també d'haver fet un molt bon campionat, acabant tercer de tram i sisè de la general. Va aconseguir tres victòries i sis empats, suficients per fer-lo mereixedor de premi. A banda també va quedar primer classificat sub-10. La partida que vaig jugar contra ell la penúltima ronda ha estat, com a mínim per mi, la més llarga que he jugat fins ara: ni més ni menys que cinc hores per a firmar taules.
|
David Begara |
En David Begara (1756) podia presumir de ser l'únic jugador del Club d'escacs Lillet que participava al torneig. Va finalitzar amb quatre punts de nou, guanyant a forts jugadors com Guim Estruch (1886) o Lluís Febrero (1909). Era comú veure'l analitzar al pub amb jugadors com el FM Gómez Jurado.
Salutacions cordials i fins la propera!
Víctor Collell
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada