dimecres, 3 de setembre del 2014

XVI Obert Internacional de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

El diumenge dia 31 d'agost va finalitzar un dels oberts internacionals més importants a nivell estatal (per no dir a nivell europeu) i aquest no és altre que l'Obert Internacional de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que reuneix prop de 600 jugadors des de ja fa nombroses edicions. Enguany es celebrava la setzena, i és la primera que disputa un servidor. Cal dir que sens dubte és un dels millors campionats que he jugat en la meva "trajectòria escaquística" per no dir el millor, i és que és un torneig senzillament impressionant a tots els nivells i en tots els aspectes.


El torneig es disputa a les Cotxeres de Sants, òbviament ubicada al barri de Sants, que tanmateix és entitat col·laboradora del campionat, juntament amb el Catalunya Escacs Club, el Club d'escacs Cadena i el Club d'escacs Comtal. Els jugadors, però, no hi cabem tots a l'auditori principal, i a l'edifici del costat hi havia diverses sales més, i en totes i cadascuna d'elles la gent gaudia d'espai i de tranquil·litat, així com un equip arbitral eficient i més que correcte durant tot el torneig. 
Cotxeres de Sants


En aquesta edició l'Obert de Sants ha comptat amb la participació del jugador del Club d'escacs Foment Martinenc Pau Pascual, que a banda de disputar el Grup B del torneig, ha sigut l'encarregat de dur a terme un àlbum fotogràfic molt ampli del torneig amb fotografies de molt bona qualitat. La seva tasca ha sigut excel·lent. De fet, algunes fotos d'aquesta crònica (com la que veieu aquí sota) estan agafades directament del seu àlbum fotogràfic. 
Pau Pascual 

A l'auditori de les Cotxeres, on jugava gran part del Grup A i els primers taulers del B, hi havia una televisió que durant la partida anava actualitzant els resultats d'ambdós grups a mesura que les partides anaven acabant. També servia, com es pot veure a la foto, com a referència per a que la ronda comencés puntual. 
(Imatge cedida per Pau Pascual)

El torneig disposava de nombroses i espaioses sales d'anàlisi per a que els jugadors poguessin analitzar la partida amb el rival fàcilment i còmode. Tot i això, sempre hi ha els que prefereixen analitzar-la a la fresca, just a fora de la sala principal del torneig, amb la companyia de jugadors experts i/o amb alguna beguda, fent d'aquesta manera que l'anàlisi sigui part quasi obligada de la partida d'escacs. 
(Imatge cedida per Pau Pascual)
(Imatge cedida per Pau Pascual)
Paral·lelament al torneig es duien a terme moltes activitats, una d'elles el Campionat de futbol. Finalment els guanyadors van ser l'equip Reyes de Latinoamérica, format per un conjunt de jugadors peruans i colombians. Entre ells estava el número 1 del torneig i número 1 peruà, el GM Julio Granda, que va demostrar que tot i quasi arribar a la cinquantena d'anys, manté un estat de forma envejable. 
(Imatge cedida per Rabiosa Actualitat)
Reyes de Latinoamérica

Una de les altres activitats paral·leles varen ser les simultànies dutes a terme a l'Estació de Sants per el MK Pau Juan, jugador del Catalunya Escacs Club i vigent sots-campió de Catalunya sub-18. Va guanyar totes les partides que va disputar (13).
(Imatge cedida per Rabiosa Actualitat)

El torneig, com molts altres del Circuit, estava dividit en dos grups; el Grup A (obert a tots els jugadors amb un Elo Català igual o superior a 2100 i/o amb un Elo FIDE igual o superior a 2000, tot i que algú amb un Elo inferior a aquest podia demanar que l'inscrivissin al grup) i el Grup B (obert a tots els jugadors amb un Elo Català igual o inferior a 2099 i/o amb un Elo FIDE igual o inferior a 1999). També té la particularitat de ser el campionat que més jugadors reuneix i alhora que més jugadors de diferents nacionalitats té (aquest any jugadors de més de 40 països s'han desplaçat fins a Sants).



El GM brasiler Alexandr Fier (2570) va ser el guanyador del Grup A de l'Obert Internacional de Sants, amb vuit punts i mig de deu i acabant el torneig imbatut cedint tan sols tres empats. El nivell de joc que va demostrar durant tot el torneig va ser molt alt, i és que va protagonitzar partides d'atac molt agressives. A la darrera ronda en va tenir prou amb unes taules davant el GM Stefan Bromberger (2510) per acabar campió en solitari. En aquest torneig destacar les victòries que va aconseguir davant el GM Erik Blomqvist (2506) i l'IM Quinten Ducarmon (2479).Puja un total de 14 punts d'Elo.
Alexandr Fier és Gran Mestre des del 2007 i el seu màxim Elo ha estat de 2653 punts, al 2009, cosa que el feia ser el 78è al rànking Mundial. Ha tingut en alguna ocasió participació al Campionat de Catalunya per equips representant al CE Barberà. 
Alexandr Fier (imatge cedida per Pau Pascual)

En segon lloc trobem al GM italià Daniele Vocaturo (2587) amb vuit punts de deu possibles i estant a les primeres taules durant gairebé tot el torneig. Les taules a la segona ronda davant el CM Hermes Dalo (2221) van fer perillar les seves opcions però es va refer aviat i el nivell que va demostrar va ser realment bo. A la darrera ronda va guanyar al número tres del rànking, el GM Chanda Sandipan (2619) en una molt bona partida jugada pel jugador italià. Destacar també la seva victòria davant el GM Alejandro Hoffman (2456). Puja un total de 6 punts d'Elo.
Un dels seus majors èxits ha estat quedar tercer del Grup C del prestigiós torneig de Wijk aan Zee, però el seu major èxit sens dubte que ha estat la primera posició que va aconseguir al Grup C del Torneig Tata Steel, amb nou punts de tretze.
Daniele Vocaturo (imatge cedida per Pau Pascual)

I completa el podi el GM alemany però nacionalitzat suís Sebastian Bogner (2603) amb vuit punts de deu possibles, acabant el torneig imbatut i jugant les ràpides de desempat de manera brillant. Com el segon classificat, unes taules a la segona ronda davant un rival clarament inferior en Elo van fer que la gent dubtés de les seves possiblitats, incús va entaular també a la ronda quatre. Però tres punts i mig en les darreres quatre partides van fer que finalment optés a entrar al podi degut a les ràpides i així ho va fer. 
És també guanyador de l'Obert de Liechtenstein en dues ocasions (2012 i 2014).  
Sebastian Bogner (imatge cedida per Pau Pascual)

Entre els integrants del torneig teníem a diferents jugadors que cal fer menció, com el GM Fernando Peralta (2574), d'origen argentí i que actualment pertany al Club d'escacs de Sant Josep de Badalona. En aquest Circuit Català 2014 es va imposar a l'Obert Internacional de Barberà. Va defensar el primer tauler de la Selecció Argentina a l'Olimpíada de Tromso. 
Fernando Peralta
El MK Pere Garriga, del Mollet, va dur a terme un gran torneig, pujant 122 punts d'Elo FIDE i el que és més important, aconseguint la seva segona norma de Mestre Internacional, amb set victòries i tres derrotes. Destacar victòries com les que va aconseguir davant la WGM Deisy Cori (2422) o els IM Sam Collins (2495), Oscar Gerardo Sánchez (2374) o Luc Bergez (2368).
Pere Garriga

El IM Guillem Baches (2377, del Lleida) és, a banda d'un molt teòric Mestre Internacional, blogger, soci-fundador de WAYDN, una companyia dedicada a la creació de blogs, per exemple, per a empreses. És webmaster de la pàgina web www.guillembaches.com i té milers de seguidors al seu compte de Twitter, on comparteix una gran quantitat d'enllaços d'interès de gran qualitat. Ha estat Campió de Catalunya Absolut i sots-campió d'Espanya d'escacs actius.
Guillem Baches

El MK Carles Díaz Camallonga (2261, del Sabadell) ha dut a terme un excel·lent campionat, amb sis punts i mig de deu i pujant 57 punts d'Elo FIDE. Destacar les taules que va aconseguir davant els IM Patrik Lyberg (2444), Erik Zude (2381) i Roman Skomorokhin (2378) i la victòria davant el IM del Barcelona-UGA David Pardo (2457). És el vigent Campió de Catalunya sub-18 i ha participat aquest estiu al Campionat d'Espanya de la mateixa categoria amb molts bons resultats.


El FM José Eduardo Martínez Alcántara (2379) ha protagonitzat molt bones partides en aquest Obert de Sants, com la victòria davant el seu compatriota i vigent Campió del Circuit Català, el GM Jorge Cori (2630) o l'empat davant el GM Fernando Peralta (2574), jugador al que ja havia guanyat a l'Obert Internacional de Sant Martí d'aquest mateix any. Un Obert de Sant Martí on el Mestre FIDE va quedar tercer classificat quan partia com a número 47 del rànking. Va ser una gran revelació del torneig.


El IM Kevel Oliva (2446) està sent una de les revelacions d'aquest Circuit Català 2014 i a l'Obert de Sants ha fet molt bons resultats. Després de posar-se amb tres de tres va entaular amb els GMs Daniel Alsina (2550) i Levan Aroshidze (2539). A la darrera ronda va guanyar al GM Lluís Comas (2508) i va finalitzar el torneig amb set i mig de deu. Ha estat amunt a tots els tornejos del Circuit, i va ser el Campió de l'Obert Internacional de Figueres.
Kevel Oliva

El GM Julio Granda (2663) partia com a número 1 del rànking i era el jugador que més cridava l'atenció de tot el torneig. Ha tingut actuacions destacades en Olimpíades (com en aquesta passada a Tromso, Noruega, on va defensar el primer tauler de la Selecció Peruana) i també en Campionats del Món, on ha sigut capaç de passar diverses rondes eliminatòries eliminant a reconegudíssims Grans Mestres. S'ha dedicat a la política i també a l'agricultura, i al torneig de futbol va demostrar que, tot i estar molt a prop de cumplir la cinquantena d'anys, manté un estat de forma realment bo. El torneig no li va sortir segurament com esperava, set i mig de deu, però no dubtem que ho tornarà intentar en alguna ocasió. 
Julio Granda




El jugador del Barcelona-UGA Fernando Adrian Cárdenas (2060 (referint-nos pel que fa al Grup B sempre en Elo Català)) ha sigut el Campió del Grup B de l'Obert Internacional de Sants de manera merescuda. Es va col·locar amb cinc de cinc i no va cedir cap derrota, lluitant totes les partides i no donant per perdut cap punt. A l'hora de recollir el premi va ser ovacionat pel públic i assistents a les Cotxeres de Sants, cosa que fa que es demostri l'estimació de molta gent cap a aquesta persona. La victòria davant el seu company de club Daniele Aprea (2077) a la penúltima ronda va ser clau per aconseguir el primer lloc. Porta fent uns grans resultats durant tot el Circuit, com la tercera posició aconseguida a Montcada o el segon lloc aconseguit a Sant Martí. I a sigut a Sants on finalment s'ha proclamat Campió. Felicitats! 
Fernando Adrian Cárdenas


En segona posició trobem al jugador de la Penya d'escacs Cerdanyola del Vallès Carlos Batista (2008) amb vuit de deu i superant tres rondes a les partides ràpides de desempat (a la fotografia, la primera partida davant Francesc Garnica (2038)). Tot i col·locar-se per darrera en el marcador davant el castellonenc José Miguel Pérez (1937 FIDE) va ser capaç de guanyar-lo en una segona partida quan semblava que el jugador valencià ho tenia tot de cara. A l'armageddon es va imposar de manera força clara. 
Tot i començar el torneig perdent la primera ronda, va ser capaç de fer una gran remuntada. Després de guanyar les dues pròximes rondes va empatar, i tot seguit en va guanyar quatre de seguides, va empatar amb el primer del rànking i a la darrera va tornar a guanyar, guanyant-se el dret a jugar les ràpides de desempat. 
Carlos Batista (a la dreta) (Imatge cedida per Pau Pascual)


I en tercer lloc trobem a José Miguel Pérez García (1937 FIDE) de Castelló, Comunitat Valenciana. Va realitzar un més que notable torneig, i és que de les deu rondes, en cinc d'elles va jugar o bé a la primera taula o bé a la segona, ja que es va col·locar amb cinc de cinc. Va entaular amb el campió del torneig en una llarga partida molt disputada. A la ronda següent va tornar a guanyar, però tres empats consecutius van fer que no pogués guanyar el torneig. Com he dit abans, la derrota a les ràpides de desempat el van fer que baixés fins a la tercera plaça després de que superés un dur rival com Bernat Fuertes (2082). 
José Miguel Pérez

El sub-14 Daniel Riu (2024), de l'Escola d'Escacs Miguel Illescas, va dur a terme un gran torneig, finalitzant sisè de la general i tan sols perdent una partida amb el que acabaria sent el campió del torneig. Va guanyar recentment el Grup B de l'Obert del Foment Martinenc que es disputava els dissabtes a la tarda. 
Daniel Riu

José Antonio Flores Mendoza (1905 FIDE) va ser un dels jugadors vinguts de fora de Catalunya al Grup B. Recentment ha guanyat el Grup B de l'Obert Internacional de Sant Martí i al Grup B de Barberà també va tenir una molt bona actuació. Malgrat tot, a l'Obert de Sants no ha tingut el seu campionat i ha finalitzat quaranta-dosè. 
José Antonio Flores Mendoza

Entre els participants al Grup B comptàvem també del jugador del Club d'escacs Peona i Peó Enric García Garrido (2031) que va finalitzar en tretzena plaça amb uns meritoris set i mig de deu i perdent tan sols una partida. Guanyar a les tres darreres rondes va ser crucial per a que assolís endur-se premi a la classificació general. És, a banda d'un reconegut jugador d'escacs que fa anys i panys que juga, administrador del blog Rabiosa Actualitat d'Escacs (rabiosactualitatescacs.blogspot.com.es), un conegudíssim blog que rep centenars de visites al dia i que s'actualitza amb les notícies d'arreu del món pel que fa als escacs. 
Enric García

Daniel Romero Castejón (1933) va ser una de les grans revelacions del torneig. El jugador d'El Prat només va perdre una partida i, partint com a 102 del rànking inicial, va finalitzar en desena plaça i segon del tram D (1800 - 1949). Destacar les victòries que va aconseguir contra el vigent campió del Grup B de Montcada Gerardo Palacios (1993), Joan Minguell (2046), el mateix Enric García (2031) o Francisco Martín (2027). 
Daniel Romero

Jordi Martín Vilanova (2062), de Llavaneres, va estar a les primeres taules del torneig durant tot el que va durar aquest. Finalment va acabar en novena plaça i per ben poc que no va disputar les ràpides de desempat. Es va col·locar amb quatre de quatre però el castellonenc José Miguel Pérez primer i el jugador del Molí Nou Francesc Garnica després el van aturar i el van fer perdre les opcions a guanyar el campionat. A la darrera ronda va fer taules amb el campió. 
Jordi Martín

I personalment el torneig no va estar gens malament, finalment sis i mig de deu (passant tall tan sols una ronda) després de perdre la darrera ronda massa fàcilment al meu parer. Guanyant la darrera m'enduia tram, primer sub-16 i general, però finalment només vaig poder quedar segon classificat sub-16 i em vaig quedar fora del tram per un punt de desempat. 35è de la general partint com el 121, amb victòries davant jugadors com Carlos Santos (2041), Josep Lluís Flores Liñan (2016), Marc Torrents (1991 i finalment primer sub-16) o Renato Alquézar (1975) o les taules davant el vigent Campió del Grup B de Montcada Gerardo Palacios (1993) o amb el jugador més veterà de tot el torneig Gabriel Cartró (2022 (86 anys!)). Val a dir que si el torneig hagués valgut per FIDE hagués pujat 130 punts. 
Recollint el premi


En la meva primera edició d'aquest torneig només em queda felicitar a tothom que l'ha fet i el fa possible any rere any. L'ambient que es respira és magnífic i totalment de competició. 
Salutacions cordials i fins la propera, 
Víctor Collell. 

Enllaços: 

Imatges: 


Darrera ronda davant Adrián García Ruiz

Copes i trofeus


Servei de bar

Taula arbitral

Retransmissió en directe

Desempats a partides ràpides


Daniele Aprea - Carlos Batista

Jordi Morcillo, mestre de cerimònies i speaker

Fernando Adrian Cárdenas, molt ovacionat rebent el premi

Alexandr Fier, també ovacionat al sortir a rebre la copa

2 comentaris:

  1. Excel·lent crònica. I gracies per la cita!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pau, i un plaer com sempre poder gaudir de les teves fotografies!

      Elimina